Jak se pije karibský rum? Odhalte tajemství správné degustace

Za úžasnou vůní dálek a kouzlem exotiky nemusíte pouze do tropů, naopak. Co si takhle dopřát vše příjemné, co vám dovolená v Karibiku nabízí, v jednom doušku. Degustace pravého rumu je navíc jedinečným zážitkem, který si spolu se svými přáteli rozhodně nesmíte nechat ujít. Ještě předtím, než si však společně přiťuknete, se nezapomeňte podívat na to, jak se karibský rum správě pije. Jen tak si jeho chuť doopravdy užijete.

Pravý karibský rum, který spatřil světlo světa již v 17. století na ostrově Barbados, si dnes můžete vychutnat hned v několika různých variantách. Na výběr totiž máte nepřeberné množství druhů, barev i vůní, a to konkrétně podle toho, které značka vás zaujme. Zatímco jemné likéry se používají k míchání slavných koktejlů, tmavé rumy jsou určeny k přímé konzumaci, a třeba na Kubě je tradicí, že láhev koluje tak dlouho, dokud není úplně prázdná.

4 tipy, jak si karibský rum vychutnat

Toužíte po tom, proměnit obyčejný rumový dýchánek v nepřekonatelný zážitek, na který hned tak nezapomenete? Potom mějte na paměti, že pravý karibský rum musíte okusit všemi svými smysly, abyste si jeho chuť skutečně užili. Zatímco opravdoví znalci vybírají prémiové destiláty staré i dvacet a více let, začátečníci by měli sáhnout po levnějších značkách. Jakmile totiž budete vědět, jak se karibský rum pije, můžete se zaměřit na kvalitnější a dražší druhy.

1. Správná sklenice je základ

Jestliže se domníváte, že oblíbený destilát můžete naservírovat v tom samém, co vodku nebo whisky, jste na omylu. Typické rumové sklenice jsou přesně takové, jež mají rozšířené dno a od shora dolů se postupně rozšiřují. Právě díky tomu se vám likér za chvíli po celé jejich šířce krásně rozvoní, a vy si tak posléze vychutnáte jedinečný prožitek skutečně všemi smysly.

2. Kapka vody pomůže zvýraznit chuť

V případě, že si objednáte dominikánský nebo kubánský rum, počítejte s tím, že vám ho nejspíš donesou v neutřené skleničce. Tento způsob servírování však rozhodně není na škodu, právě naopak. Malé množství vody totiž likér zjemní a zároveň se tímto potlačí výrazná chuť alkoholu. To pak následně ocení zejména ti, kterým vadí přílišná hořkost některých značek.

3. Na led zapomeňte

Zatímco na diskotékách se běžně popíjí rum s ledem, v případě výše postavených kruhů nebo obyvatel Karibiku platí pravý opak. Důvod je přitom jednoduchý. Jakmile se začnou kostky ledu rozpouštět, původně prémiový tmavý rum se postupně naředí větším množstvím vody, a jeho jedinečné aroma se začne rychle ztrácet. Skuteční znalci proto led většinou nepoužívají.

4. Teplo přináší silnější vůni a prožitek

Pokud vás láká spíše výrazná chuť, zkuste skleničku s destilátem na několik minut postavit nad nádobu s horkou vodou. Tím, jak pára začne sklo zahřívat, se likér stane více aromatickým. Na druhou stranu však počítejte i s vyšší mírou alkoholu. Jestliže s degustací začínáte, zkuste karibský rum nejprve popíjet pouze při pokojové teplotě, bez experimentů.

Jak se pije karibský rum? Postup krok za krokem

Vše je již připraveno, sklenice s lákavě vyhlížejícím likérem stojí před vámi na stole a vy přemýšlíte, jak postupovat, abyste si karibský rum a jeho chuť užili plnými doušky? Potom se nebojte na chvíli zpomalit a nejprve se na skleničku s destilátem pouze dívejte. Vpijte se do něj očima, vnímejte jeho barvu a sledujte odraz v denním světle. Teprve pak sklenici uchopte.

Nejprve si k rumu přivoňte a následně jej ochutnejte. Nechte malý doušek převalovat v ústech a užívejte si jeho lahodnou chuť ve spojení s příjemným aroma. V žádném případě se ale do sebe nesnažte kopnout celý panák, naopak. Umění pití karibského rumu totiž spočívá právě v tom, že si ho dokážete vychutnat, a to stejně jako vůni tropických dálek, z nichž pochází.