Pojďte s námi na skleničku. Jak probíhá výroba karibského rumu?

Krásné ženy, žhnoucí slunce nebo kilometry dlouhé písčité pláže. Tím vším vás Jamajka, Dominika či Kuba skutečně okouzlí. Stejně tak jako koupání či relax si nesmíte nechat ujít ani skvělé drinky s kapkou pravého karibského rumu, který milovali již staří piráti a námořníci. Jak vlastně nyní jeho výroba vůbec probíhá, kdo se dnes řadí mezi největší producenty na světě a bez čeho se tento oblíbený destilát v žádném případě neobejde?

Historie populárního nápoje, tekutého zlata, jež nesmí chybět v žádném pořádném koktejlu, se začala psát již v roce 1647. Světlo světa spatřil pravý karibský rum na ostrově Barbados, kde ho jako první popíjeli místní otroci. Používal se k léčbě ran i na posilnění. Právě díky poměrně levné výrobě se později tento likér stává oblíbeným nápojem námořníků a nakonec si ho zamilují i místní piráti. V průběhu 18. století již zná slavný destilát v podstatě celý svět.

Výroba karibského rumu krok za krokem

Přestože v následujících časových dekádách se počet producentů značně rozrostl, a to vlastně o všechny tropické země, zůstává jednoduchá otázka, a to jak vyrobit pravý karibský rum tak trochu záhadou. Každý výrobce totiž používá své tradiční receptury, často předávané z generace na generaci, které si navíc zuřivě střeží. Na druhou stranu základ zůstává vždy stejný a tak se postup výroby karibského rumu ve své podstatě, na rozdíl od přísad, neliší.

1.     Bez cukrové třtiny ani ránu

Ať už se jedná o slavný kubánský rum, či méně známý destilát z Dominikánské republiky, nikdy se palírna neobejde bez cukrové třtiny. Oblíbená surovina si do Střední Ameriky našla cestu až z daleké Asie a často se dodnes sklízí ještě tradičním ručním způsobem. Následně se nakrájí na malé plátky a rozemele. Potom už záleží na výrobci, jak si se samotným pálením poradí. Třeba bývalé francouzské kolonie vyrábí rum z cukrové šťávy zvané třtinový med.

2.     Tvorba melasy a fermentace

V průběhu zpracování cukrové třtiny se uvolňují cukry a také „černé zlato“ neboli melasa, bez které se výroba karibského rumu rozhodně neobejde. Poté následuje proces přeměny cukrů na alkohol za pomoci kvasnic a vody. Právě délka a správný průběh fermentace mají pro zrod toho nejchutnějšího likéru největší význam. Někde kvašení probíhá jen několik hodin a výsledkem je kvalitní jemný rum, zatímco u těch aromatických toto trvá spíše v řádu týdnů.

3.     Z cukrového vína k destilátu

Dalším krokem, bez něhož se navíc celý proces výroby rumu určitě neobejde, je destilace. Na první pohled vše vypadá velmi snadně. Cukrové víno se zahřeje na teplotu asi 175 stupňů Celsia, čímž se získá surový alkohol. Avšak, na druhou stranu může karibský likér a jeho chuť ovlivnit každý detail. Například drahý a vysoce kvalitní rum se silným aroma se rodí díky metodě „pot-still“. Naopak čím častěji je kondenzace přerušovaná, tím je destilát jemnější.

Jak se rodí tekuté zlato?

Podívejte se na průběh výroby karibského rumu. Uvidíte, že poté již nebudete moci odolat.

https://www.youtube.com/watch?v=ZfKzlJ_JOqs

4.     To nejdůležitější na závěr…

Poslední fází, při které se ukáže, zda byla výroba karibského rumu úspěšná, nebo nikoliv, je jeho zrání v sudech z bílého dubového dřeva. Zejména díky němu získá nakonec destilát typickou pikantní chuť s vůní vanilky. Čím déle tento nezbytný proces trvá, tím lepší je výsledná kvalita, avšak záleží také na tom, o jaký druh se jedná. Zatímco bílý se rovnou stáčí do lahví, anebo je v sudech maximálně tři roky, značkový tmavý karibský rum zraje i 30 let.

Výroba kvalitního rumu? Umění!

Nicméně, vytvořit prvotřídní destilát se vším všudy není úplně snadné. I když dodnes nejsou stanovena přesná pravidla ohledně toho, jak mají jednotlivé druhy vypadat, definice říká jasně, že „karibský rum je likér s minimálně 40% obsahem alkoholu, vyrobený ze třtinového cukru.“ Jak přesně ale bude ve výsledku likér chutnat, to ovlivňuje zejména těchto 5 kritérií:

  • kvalita použitého cukru
  • vlastní délka fermentace
  • správná volba kvasinek
  • způsob vypálení rumu
  • doba zrání destilátu

Vždy také záleží na tom, o jaký druh pravého karibského rumu se jedná. V zásadě se totiž rozlišují tři varianty, a to světlý, zlatý a tmavý. Kdo si chce ale užít skutečný požitek, jež mu prostřednictvím bohaté chuti a aroma připomene příjemnou dovolenou tropech, měl by se zaměřit zejména na kvalitu. Vyplatí se přitom vsadit především na drahé destiláty opatřené pečetí značky Authentic Carribean Rum, jež sdružuje ty nejslavnější palírny v Karibiku.

Takový normální den…

Zajímá vás, jak to chodí v typické palírně v Karibiku? Tak se s námi pojďte podívat.

https://www.youtube.com/watch?v=_kh8tpg1zTI

Kde se rodí vůbec nejlepší destiláty?

Za kolébku tohoto skvělého pití je sice od nepaměti považována Kuba, nicméně výroba karibského rumu dnes probíhá v podstatě na každém ostrově v Antilách a ve Střední Americe. Neméně slavné jsou však i značky z Dominikánské republiky, Martiniku, Barbadosu, ale opomenout nesmíme ani státy vzdálenější, jako je Venezuela či Guyana. Mezi TOP 5 nejslavnějších producentů karibského rumu v současné době nicméně patří zejména:

  • Bacardi
  • Havana Club
  • Diplomatico
  • Capitan
  • Legendario

Pokud navíc máte chuť tento symbol exotiky, bez kterého se neobejde žádný pořádný tropický koktejl nejen ochutnat, ale chcete také zjistit, jak se karibský rum vyrábí, určitě si nenechte návštěvu palírny ujít. Mezi ty nejslavnější patří třeba Cayman Spirits, kde oblíbený likér zraje v sudech přímo na mořském dně. Naopak v Dominikánské republice se vyplatí zamířit na Jantarové pobřeží do městečka Puerto Plata. Tady na vás čeká prohlídka palírny Brugal.

Nejlepší karibský rum však podle většiny znalců pochází z Kuby, a právě proto byste tuto slavnou destinaci určitě neměli minout. Svou pouť přitom můžete začít rovnou v Havaně, jež se pyšní nejen úzkými uličkami a romantickou atmosférou, ale naleznete tady i slavné muzeum rumu Fundacion Destilera Havana Club. Užijete si zde nejen ochutnávku jedné z nejlepších značek, ale především si odtud zpět domů odvezete i ty nejkrásnější vzpomínky.