Nenechte si ujít kouzlo jedinečnosti. Jak poznáte pravý karibský rum?

Zatímco slavnou skotskou whisky či tequillu chrání pečetě, které zákazníkům zaručí, že kupují originál, v případě rumu z Karibiku je vše jinak. Dodnes nebyl vydán jednotný standard, a přestože každý si pod tímto názvem představí slavné značky typu Bacardi či Havana Club, nikdy není dopředu jisté, zda se jedná o legendární likér či nikoliv. Přesto však existují kritéria, podle nichž je možné určit, že jste si pořídili pravý karibský rum.

Zatímco jeho název je sice neochvějně spjat s tropickým rájem v Antilách, podle historiků vznikl předchůdce dnešního rumu již ve starověké Číně. Nicméně pravý karibský rum, jak ho známe nyní, spatřil světlo světa až mnohem později a to poté, co byla španělskými kolonisty na zdejší ostrovy dovezena cukrová třtina. Vše se dalo rychle do pohybu, a tak roku 1647 mohli na Barbadosu ochutnat legendární rum, který se od toho dnešního příliš nelišil.

Slavný destilát, jež si přivlastnil celý svět

Karibský rum původně popíjeli námořníci a piráti s cukrem a mátou, která pomohla zmírnit jeho hořkost a dodala likéru tu správnou chuť. A konečně, zhruba před sto padesáti lety začal Facundo Bacardi pomocí svých experimentů s jeho produkcí ve velkém. Tovární výroba rumu ale přinesla zásadní potíž. S jeho vývozem do celého světa začaly vznikat i nejrůznější padělky, a otázka jak pravý karibský rum poznat, se stala tématem, které řešíme dodnes.

Před stejný problém byly brzy postaveny i slavné středoamerické státy, jako je Dominikánská republika, Portorico nebo Barbados, odkud tento likér pochází. Zatímco jeho druhů dnes mohou vznikat desítky, pravý karibský rum zůstává jen jeden. Byť v mnoha barvách, chutích i vůních. Zřejmě i to byl důvod, proč nedávno vůbec vznikla ochranná známka zvaná Authentic Carribean Rum Martique, kterou může nyní získat pouze originální karibský rum.

Bez cukrové třtiny se rum prostě neobejde

Na prvním místě vždy stojí správné suroviny, konkrétně cukrová třtina. Právě bez ní se ten pravý karibský rum, jež má dosáhnout na ochrannou značku, nikdy neobejde. Na druhou stranu záleží vždy pouze na dané palírně a její tradici, jaký způsob výroby zvolí. Ve většině případů se používá melasa, která vznikne jako vedlejší produkt při vaření cukrové třtiny. Nicméně pakliže výrobce zvolí jiný postup, neznamená to, že by o rum z Karibiku nešlo.

Stejně tak výslednou chuť, i to, jak bude destilát vypadat, ovlivňuje také proces fermentace, a v neposlední řadě i způsob, jak se karibský rum pálí. Ze strany konsorcia Authentic Carribean Rum se však nejedná o hodnotící kritérium, protože na každém ostrově platí jiná pravidla. Vždy je ale nesmírně důležitá délka zrání. Tento proces trvá minimálně rok, nicméně v případě archivních značek se jedná o desetiletí a výjimkou nejsou ani rumy staré sto let.

Tuzemák jako pravý karibský rum? Nikdy!

Na rozdíl od jiných států nemělo Rakousko-Uhersko vlastní kolonie, a tak lidé museli vymyslet náhražku za rum z Karibiku, který byl příliš drahý a nedostupný. Jako novinka byl proto představen tuzemák, ve skutečnosti likér vyrobený z potravinářského lihu a dochucený rumovou trestí. Přestože v Čechách se dodnes těší velké popularitě, bohužel se o slavný destilát nejedná, a ten kdo si chce užít vůni dálek, by měl raději zkusit pravý karibský rum.